Font Size

Cpanel

Интелигентни Системи

Интелигентни Системи за Управление

            Напоследък често се говори за т.н. „пасивни къщи” и алтернативни източници на енергия. Засега обаче в България изграждането и на пасивна къща и на изцяло алтернативни захранване за една еднофамилна къща не е особено приложимо предвид цената на такова решение. Изграждането на слънчева инсталация за топла вода е добре през лятото, но какво остава за комплексното прилагане на такива технологии - т.е. не самостоятелно, а в добавка на изпитаните методи за получаване на енергия като котли на твърдо/течно гориво, камина с водна риза и електрически нагреватели?

            При прилагането на комплексно решение въпроса с правилното и ефективно управление на цялата система е особено важен. Пример за лошо управлявана система може да е едноконтурното управление само на слънчевите колектори, без да се вземе предвид котела и/или камината в една къща. В този случай не може да се използва цялата налична топлина от различните източници и да се приложи там където е най-нужна - през деня за БГВ и отопление, а през нощта същата да се акумулира. Това води до преразход на топлина, енергия и в края на краищата на пари.

            Друг аспект при ефективното използване на слънчевата енергия е чисто практически - при еднофамилните къщи, площта за разполагане на слънчевите панели е ограничена и не винаги панелите могат да бъдат ориентирани максимално ефективно. В този случай може да се използва система с отделно управление на потока към всеки отделен колектор. Това осигурява максимална ефективност на генерация на слънчевите панели, без да оскъпява много инсталацията, тъй като позволява контрол на дебита на топлоносителя към всеки отделен панел. Изгодата е видна по време на преходните сезони, както и при залез и изгрев.

            Прилагането на комплексния подход би довело до реализирането на система за еднофамилна къща, която предлага по-ефективно управление на топлинните потоци с оглед максимизиране на качеството на живот и минимизиране на цената за постигането му. Интелигентната комплексна система се базира на висококачествена автоматика с универсални контролери и сложни алгоритми, които позволяват управлението да става на база на прецизно измерване на топлинните потоци и управлението им, съвместно с приятен потребителски интерфейс позволяващ бърза и лесна настройка на параметрите. Една такава система би била свързана с алармата на къщата за да отчете периодите през които в къщата няма никой и да смени режима на работа; би позволила едновременното използване на слънчеви колектори, камина и котел, както и топлинни акумулатори без намесата на потребителя с цел осигуряване на постоянно наличие на топла вода и отопление през зимния/преходните сезони; би получавала инструкции за предварително затопляне по вградения GSM модем или по интернет. Ако към такъв тип система се добави и ветрогенератор и/или фотоволтаичен панел за осигуряване на собствената консумация на автоматиката и помпите, то бихме постигнали наистина идеалната къща - топла и комфортна по всяка време, само на един SMS разстояние!

 

 

1 - Акумулаторен(и) съд(ове)

2 - Бойлер, с ел.нагревател и 3 серпентини

3 - Радиатори за отопление

4 - БГВ

5 - Котел на твърдо/течно гориво

6 - Камина на дърва

7 - Слънчеви вакуумно-тръбни колектори

Template Design free joomla templates